Bloodlit – Dead On

Maj 28th, 2013 | By | Category: CD, Recensioner

BloodlitJag har sagt det förr och jag säger det igen, både heavy metal och hårdrock verkar ha fått en uppsving inom vårt avlånga land igen. Inte för att någon av dessa två genrer har någonsin dött ut, men de 2-3 senaste åren har jag fått äran att recensera ett flertal svenska sådana här band som släpper sina debutplattor och som har tagit sig an dessa genrers rötter. Det finns ju mängder med moderna band som skiter fullständigt i soundets historia och det låter bara modern och alldagligt, så att det kommer mer grundliga band nu för tiden välkomnar jag med öppna armar. Jag kan göra en annan jämförelse, för 15 år sedan kom det en jävla massa så kallade post-grunge band framförallt från USA, jag tyckte om en del av dem också, men de flesta är poppig hårdrock, pop-rock eller radiorock som jag brukar säga, de hade ingen egen identitet, utan de flesta lät likadana och lika alldagliga, men band som Bloodlit har tagit det hela flera steg längre.

Det jag menar med detta är att man kan göra tung, rivig och energisk hårdrock/metal som är medryckande och svängig utan att bli för vanlig eller tråkig. Bara man har det där lilla extra som kommer man så mycket längre, att man inte viker ner sig och gör något poppigt av det hela, att man håller det hela tungt även fast man vill svänga till ordentligt och att man helt enkelt rockar loss. Det behöver inte vara komplicerat för att låta bra, bara det inte är det gamla vanliga och att det bjuder på något extra, så kommer man så mycket längre än vad många andra liknande band gör. Sen personligen så kanske jag skulle vilja ha lite mer krut och lite extra tryck på basen, men det är en petitess kanske, bedöm själva. Bandets frontman Mladen Milojkovic tycker jag har en skön stil, både en stabil rockröst med personlighet och en mer kraftfull röst som skulle kunna passa i ett heavy metalband helt klart. Riktigt kul med såhär framstående svenska band på metalkartan, detta är nog bara början på en ny era av dessa band, när de kommer mer och mer liknande band och de som redan släppt debuten kommer med sitt andra och tredje så får nog de gamla klassiska banden se upp.

Bäst: Jag fastnade mest för spår 9, Fire.

Sämst: Mer tryck i basen som jag var inne på, det är den saken jag kan komma på.

Betyg: 4/5

One Comment to “Bloodlit – Dead On”

  1. - GetMetal.com skriver:

    […] är gjord via mailade frågor och tidigare idag gjorde jag även en recension på deras debutplatta Dead On, tryck på namnet för att länkas vidare till den och läs nedan för […]

Leave a Comment