Intervju med Anders Jacobsson – Draconian

Dec 23rd, 2015 | By | Category: Breaking News, Intervjuer

DraconianFörst och främst ett stort grattis till er nya skiva. Det måste kännas skönt att få släppa nytt material?

Tackar. Ja, verkligen. Vi är klart glada och speciellt med tanke på all väntan från både fans och oss själva. Att få komma ut och spela igen är det roligaste av allt.
Det har varit en ganska tung omställningsperiod med att hitta ny sångerska och allt byråkratiskt som följer. Allt personligt också för den delen. Lite hängde ju i luften. Det fanns inga garantier att Heike skulle få uppehållstillstånd, but then again, detta är ju Sverige. Vi gjorde vad som krävdes för att processen skulle speedas upp. Arbetet med låtarna har varit från och till för mig, Johan och även Heike under de här åren. Personligen känner jag att det varit mycket övertänk från min sida och för lite disciplin över lag. För lång tid mellan arbetet med musik och text är sällan bra för flowet, i alla fall inte om man är förvirrad över tillvaron som det är. Sitter man och tänker för länge så är man fucked! Vi är otroligt glada över all positiv respons och speciellt över Heike’s varma välkomnande. Jag är t.o.m. förvånad hur positiva vibbarna är.

Hur går det till när ni sätter er i gruppen och skriver låtar och tar fram musiken?

Vanligtvis börjar det med en låtidé Johan suttit med. När det finns lite struktur musikaliskt brukar han ge idén till mig och jag försöker få en tanke och en känsla bakom melodierna och arrangemanget. Oftast inspirerar musiken lyriken och våra idéer smälter samman. Med handen på hjärtat så saknar jag den något mer dedikerade tiden i replokalen där låtar jammades fram, som t.ex. The Dying från The Burning Halo. Vi har dock en stark identitet som gör att vi nödvändigtvis inte behöver gå den vägen. Vi vet vad vi vill med vårt sound.

En annan fråga är hur ni ser på att släppa musik idag på streamingtjänster istället för att folk köper cd/album i en affär?

Även om jag sällan numer köper skivor, så drar jag mig fortfarande för att använda tjänster som Spotify. Något känns off bara så jag har fortfarande inte riktigt inrättat mig i det. Man måste helt och hållet förlita sig på nätet. Men mp3 och flac kan man iallafall skapa sig någon form av musiksamling, om än på datorn. Men frågan är vad ”vi” anser och jag vet att merparten av bandet använder streamingtjänster och det praktiska med det lyser såklart starkt. Angående nedladdning och streaming på Youtube m.m. så är det inget som stör mig alls. Jag är glad att vår musik når alla som skulle uppskatta den, oavsett metod. Hade jag velat hålla på med musik för pengarnas skull så hade jag tagit sånglektioner, valt annan genre och lyssnat på värdelös radio.

DraconianSå vad händer näst då? Turné på gång?

Det har varit ett gäng gigs under slutet av sommaren och hösten, vilket definitivt varit en bra prolog för vad som komma skall 2016, då vi har en hel del gigs bokade och mer på gång. En turné är klar för 25:e feb. till 5:e Mars, vilket blir vår första ordentliga turné, ever. 21 år tog det att få vår första turné. Man kan säga att vi väntat länge på 2016. Håll utkik på hemsidan och Facebooksidan för klara och kommande datum.

Så vad gör bandet när ni inte spelar musik? Andra jobb? Andra fritidsintressen?

Vi jobbar med allt från personlig assistans till lokalvård, läraryrket  och industriarbete. Heike frilansar med sin konst och musik. Jag tror jag kan tala för alla i bandet när jag säger att musik är våra sinnens största njutning, men vi delar även ett intresse för det konstnärliga uttrycket över lag, I alla dess former. Helt klart en viktig aspekt i livet. Mina personliga ”fritidsintressen” är föga dessa dagar. Har problem med stress och sömn, så när jag inte jobbar eller gör bandrelaterade saker så gör jag gärna så lite som möjligt. Mina planer är att komma igång med skrivandet ordentligt igen. Det är min största passion och mitt starkaste uttryckssätt, men det var säkert 10 år jag skrev något jag var riktigt nöjd med. Som jag blivit äldre är det svårare, man höjer ribban, övertänker gärna också vilket gör det ännu krångligare. Men det är så man blir bättre. Man måste rannsaka sig själv ibland och det är inte meningen att det ska vara smärtfritt.

Är arbetet redan igång med nästa album eller kommer ni ta det lugnt och invänta vad denna skiva får för mottagande?

Vi har redan en hyfsad insikt om SOVRAN’s mottagande och det ger en drivkraft i sig, det låter hjärnan arbeta. Men nej, vi har inte startat skriva något på allvar än, utan bollar mest lite preliminära idéer i skallen för tillfället. Jag har ett hum om vart jag vill gå textmässigt, trots att jag är långt före någon ny låtidé. Jag försöker ta tag i inspirationen jag får och rikta det mot rätt håll. Nästa skiva ska toppa våra tidigare plattor både text- och musikmässigt och hålla en klass för sig. Jag vill se Draconian krydda extra hett.

DraconianVad lyssnar ni på i bandet för annan musik? Vad influeras ni av i resten av musikvärlden?

Med handen på hjärtat så skulle jag inte klaga om vi tillät oss inspireras mer av musiken vi lyssnade på hemma. Då menar jag såklart inte allt men sådan musik vi alla delar en passion för, som progressiv rock och 60–70-tal över lag. Vi alla känner kanske inte någon stor dedikation för gammal Gothrock, men jag och Johan har alltid brunnit starkt och vi är öppna för vidare utforskning i och med mutationen av vårt eget sound. Efter 21 år kanske vet man tillräckligt om sitt sound för att våga kanta med lite nya smaker. Jag tror på att hålla ett konsistent sound i grunden, men att hela tiden upprepa sig på ett och samma sätt blir trist och till slut står man där utan inspiration.

Vad önskar ni säga till de som läser detta på Getmetal.com?

Alla vet att vi knappast är några hjältar i vårt eget land, så jag lägger extra vikt på Getmetal.com, som jag vill tacka ödmjukt för fantastisk recension och den här intervjun. Det känns bra att få synas i svensk press för en gång skull. Hoppas ni i Sverige gillar ”SOVRAN” och håller utkik efter gigs! Det skandinaviska mörkret bör nappa på oss med den här plattan 🙂

Leave a Comment