Intervju Roger Sjunnesson – The Unguided

Feb 18th, 2016 | By | Category: Breaking News, Intervjuer

Nyligen recenserade jag The Unguideds nya platta ”Lust And Loathing” som kommer upp inom kort på vår sida och jag fick även möjligheten till en intervju. Svarat på frågorna har bandets rytmgitarrist Roger Sjunnesson gjort. En anekdot är att jag frågade om hans gamla bands namn istället för hans nuvarande men han rättade till mitt misstag själv, enjoy!

The UnguidedTankar/känslor inför releasen av Lust And Loathing?
Kommande ”The Unguided”-skivan kommer att innehålla mycket rost och mycket körglädje, precis som en gammal 240! Vi har vidgat vyerna när det kommer till låtskriveriet och tagit ut svängarna ordentligt den här gången. Jag tvivlar inte på att det kommer att finnas något för alla på ”Lust And Loathing”, oavsett om du är ett fan av vårt ursprung eller den lite mer moderna inriktningen som man även hittade på fjolårets EP. Det är fler låtskrivare involverade, smartare upplägg och jävligt välproducerat. Merparten av oss har skrivit många plattor tillsammans nu, och jag tror att all erfarenhet slutligen har mynnat ut i en ganska fulländad skiva som ”Lust and Loathing” faktiskt är.

Soundmässigt eller utvecklingsmässigt, ser ni några större skillnader mot era tre tidigare alster?
Med nya plattan har vi tagit både låtskrivandet och produktionen till en helt ny nivå. Det är fler låtskrivare involverade och produktionen är signerad Jacob Hansen (Amaranthe, Volbeat, Mustach, Nightrage etc.) som är ett riktigt geni inom just modern metal. Den största skillnaden mot våra förra plattor tycker jag man hör på sånginsatsen. Tidigare så improviserade vi fram all sång mer eller mindre direkt i studion. Medan vi denna gång la mycket energi på att komma upp med starka melodier och hitta en dynamik i allt, innan vi spelade in det. Resultatet blev en mycket mer dynamisk och luftig platta med extremt starka schlager-refränger som skulle fastna i vilken doping-kontroll som helst.

The UnguidedFör dem som inte känner till er kan man säga att The Unguided föddes ur Sonic Syndicate där bröderna Richard och Roger Sjunnesson samt Roland Johansson tidigare var med och där kusinen Robin Sjunnesson fortfarande finns kvar, är det någon kontakt mellan banden än idag?
Vi har idag väldigt lite kontakt med nuvarande Sonic Syndicate, båda banden har gått vidare och kör nu sitt race fullt ut. Splittringen från Sonic Syndicate var tuff både för oss och för våra fans. Men om man tittar tillbaka på situationen, så var det troligtvis ett klokt beslut. Resultatet av det som kom ut blev trots allt till det bättre för alla vill jag påstå.

Soundmässigt finns det fortfarande liknelser mellan banden eller anser ni att låter annorlunda idag?
Richard, Roland och jag skrev majoriteten av alla låtar i Sonic Syndicate, och det gör vi även i The Unguided. Så visst finns det flera liknelser i både hur vi låter och hur vi ser ut. Konstigt vore väl annars. För oss är The Unguided ett fortsatt kapitel på allt det vi skapade med Sonic Syndicate, som tar vid där vi avslutade det gamla. Där av alla liknelser.

The Unguided

Foto: Patric Ullaeus

Hur är det förövrigt att vara bröder i samma band, mycket syskonbråk?
När Richard och jag var yngre så bråkade vi om allt. Slog varandra på käften med hockeyklubbor och tog sönder varandras leksaker. Idag har vi lugnat ner oss ett par hekto och är inte lika hatiska mot varandra. Vi brinner båda starkt för musik och då främst för den hårdare varianten. Så det föll sig väldigt naturligt att vi startade ett band ihop för snart 15 år sedan. Sedan dess har vi haft ett otroligt nära sammarbete och stöttat varandra i vått och tort. Vi kompletterar varandra väldigt bra när det gäller låtskrivande och allt annat som rör bandverksamheten. Vilket jag tror varit en viktig ingrediens till att vi nått de framgångar som vi har med våra projekt.

Ni slog igenom ungefär samtidigt som Dead By April med två vokalister, elektroniska inslag och tung metal kombinerat med melodisk sång tillika growls, tycker ni att ni har startat något nytt?
Eftersom jag antar du syftar på tidiga Sonic Syndicate här så svarar jag utefter det. Musikaliskt tycker jag inte vi tillförde något speciellt nytt. Melodiös metall med sång, growl och Nintendo 8-bit syntar fanns det gott om redan innan vi slog igenom med Sonic. Däremot tycker jag vi hade en dynamik i vårt koncept som inte var så vanligt på den tiden. Väldigt intensiva liveshower, dubbla sångare, brud på bas mm. Det var ett snyggt paket helt enkelt. Detta tillsammans med hårt jobb, ett stort bolag i ryggen och väldigt flitigt turnerande gjorde att bandet blev så stort som det blev.

Det känns som ni har tagit influenser från the Gothenburg Sound men lagt till er egna twist på det hela, är det någon ni tänkt på själva?
Jag inspireras av allt jag tycker är bra, vilket infattar allt och inget. När jag var ung och började spela gitarr lyssnade jag uteslutande på hårdrock men idag kan jag ta till mig vad som helst så länge jag finner någon musikalisk kvalité i det. Självklart hämtar jag omedvetet mycket inspiration från band som In Flames, Dark Tranquillity mm, då dem varit mina husgudar i flera hundra år. Men jag inspireras idag lika mycket av band som Kent, Taylor Swift och Linkin Park då jag tycker även de är hur bra som helst.

Foto: Patric Ullaeus

Foto: Patric Ullaeus

Vad kommer namnet Sonic Syndicate ifrån?
Vi var mitt i inspelningen av vårt första album ”Eden Fire”, och vårt dåvarande skivbolag meddelade att vi inte kunde släppa plattan under namnet ”Fallen Angels” pga. att det redan var upphovsrättsskyddat. Vi började ”brainstorma” nya namn och Richard hade ”Sonic Syndicate” som förslag. Vi andra tyckte det klingade bra och bestämde oss för det. Ang. namnet ”The Unguided” så är det inte bara ett bandnamn utan även ett statment på att man inte ska låta sig styras hur som helst. Nu sätter vi politiken och allt affärsrelaterat skitsnack i andra hand och fokuserar istället på att spela och skriva den musik vi vill, följa vår vision och ha roligt tillsammans. Dvs; det som är hela meningen med musik. Där av namnet ”The Unguided”.

Foto: Patric Ullaeus

Foto: Patric Ullaeus

Vad kan man förvänta sig av er live?
Mycket energi, intensitet och underhållning. Vi är alla rutinerade musiker med flera års intensivt turnerande i ryggen. Vilket gör The Unguided till ett band som gör sig helt klart bäst live.
Det är tajt, snyggt, proffsigt och ett helt annat tryck i låtarna än på platta. Även om vi står stor på en av Tysklands största hårdrocksfestivaler eller på en liten skitig källarscen där alkisstammisarna pekar finger och skriker håll käft, så ger vi alltid hundratio procent. För det är det publiken som har kommit för att se oss förväntar sig. Nu har vi även 3st album i bagaget vilket gör att vi kan variera set listen mer och göra varje kväll mer personlig än den andre.

Hur ser framtiden ut efter skivsläppet?
Det kommer att vara mycket hektiskt promotionarbete fram till skivsläppet i slutet av februari. Vi har ett par releasegig inplanerade framöver bl.a. i Falkenberg, Stockholm och Göteborg. Sen har vi planer på att ge oss ut på en Europaturné till våren för att lufta det nya materialet. Det har gått åt mycket arbete under 2015 för att framställa plattan, så vi valde att åsidosätta livespelningar för just detta ändamål. 2016 kommer definitivt att vara The Unguideds år och vi är extremt hungriga på att få cross-checka oss igenom det, med ”Lust and Loathing” som spjutspets.

Sist men inte minst, har ni några sista ord till era läsare på GetMetal?
Spana in plattan, se oss live och glöm inte följa oss på våra sociala medier för de senaste nyheterna, bilderna och skitsnacket kring just The Unguided.

HEMSIDA: http://www.theunguided.com
FACEBOOK: http://facebook.com/theunguided
TWITTER: http://twitter.com/the_unguided
INSTAGRAM: http://instagram.com/the_unguided

Leave a Comment