Intervju Ctulu

Mar 31st, 2016 | By | Category: Breaking News, Intervjuer

Ctulu från Tyskland leverar gammal god ”slå-dig-på-käften” black metal, främst på modersmålet tyska, med HP Lovecraft inspirerade texter. Återsläppet på 2011 års album ”Sarkomand” innehåller även en riktig överraskning, en akustisk tolkning på sin egen låt ”Nachtwind”. Det som följer här nedanför är en mejlintervju med bandet. Trevlig läsning och gör er en tjänst, kolla upp ”Sarkomand!”

Ctulu_LineUp-2015 Var hälsade Ctulu, Christoffer från GetMetal.com här!

God kväll Christoffer! Kul att få respons från Sverige. Så vitt jag vet, har vi aldrig blivit omnämnda på något vis uppe hos er förut.

Skulle ni kunna introducera er själva för Getmetal.coms läsare?

Ctulu har varit med sedan 2004. Sedan dess har vi släppt 3 fullängdare, 2 demos and vi spelat live över 70 gånger i 15 olika länder. För stunden arbetar vi hårt på fullängdare nummer 4. Vi kommer spela in trummorna i slutet av april.

Ert namn är uppenbarligen inspirerat av HP Lovecraft. Varför valde ni att ta bort ”H”:na från Cthulhu?

Det var den enda stavningsvarianten av Ktulu/Kutulu/Cthulhu etc som vi inte se förut och ärligt talat, så var det också att skydda oss mot copyright strul.

Var Lovecraft en stor inspiration till att bandet grundades?

Uppenbarligen, titta om du ser bandnamnet. Även på vår första demo ”Zins der Zeit” hade vi Lovecraft relaterade teman. ”Ctulus Rus” was inspirerad av ”The Call of Cthulu” till exempel.

Alla texter är på tyska. Varför?

Motfråga: Vad är det som är märkligt med det? Taake har nästan alltid skrivit på Norska och Behemoth har släppt flera spår på Polska, så jag antar att det inte är speciellt innovativt. Tyskan är vårt modersmål och vi uttrycker våra tankar bäst genom vårt modersmål. Svårare än så är det inte.

Det här är första jag hör er musik och jag hör Nifelheim och Dissection i er musik. Är det bara jag eller har de två banden inspirerat er?

Jag antar att vi inte kan förneka tunga influenser från Dissection och andra svenska BM band, åtminstone de tre första albumen. Kanske Naglfar också. Men Nifelheim måste vara ett sammanträffande då ingen av oss har lyssnat på dem aktivt.

Den akustiska versionen av spåret ”Nachtwind” står verkligen ut. Varför valde ni att göra just det spåret akustiskt?

Vi har haft tanken att göra akustiska grejer en lång tid och 2013, då var tiden mogen för att göra det. Faktiskt, musiken följde den visuella idén då konceptet för ”Nachtwind” videoklippet redan var skriven runt den tiden.

Vad väntar härnäst för Ctulu?

Vi ska göra ett återsläpp på vårt andra och – enligt mitt tycke – bästa album Sarkomand den 1 april. Efter det, kommer vi ha lite ledig tid under sommaren och som jag sa, vi kommer börja spela in vårt fjärde album i slutet av april. Förhoppningsvis kommer det släppas på våren 2017.

När ni är på turné, vad är ett måste att ha med er på vägarna?

Vi spelade i Köpenhamn 2009 och bilen vi hade var ganska gammal. Den hade ingen CD spelare. Så, vi stannade på nästan varje bensinmack i Danmark för att få tag på en adaptersladd för att kunna lyssna på musik från en MP3 spelare. Så från den punkten, så får jag säga: Ta med en adaptersladd.

Som avslutning, några sista ord till Getmetal.coms läsare?

Quidquid latine dictum sit, altum sonatur.

 

Ctulu_Sarkomand-Cover

 

Leave a Comment