Intervju Overtures – Michele Guaitoli

Apr 14th, 2016 | By | Category: Breaking News, Intervjuer

Nyligen recenserade jag personligen det italienska heavy metalbandet Overtures fjärde alster, ‘Artifacts’ och jag fick sedermera möjligheten att skicka över lite frågor till bandet som vokalisten Michele Guaitoli var vänlig nog att svara på och mycket utförligt dessutom.

OverturesFörst och främst, ni har ert fjärde album, ‘Artifacts’, som kommer att släppas den 27:e maj, vad är era tankar/känslor kring det?

Hej och ett stort tack för att ni tog er tid för oss! Nå, ‘Artifacts’ är resultatet av det mest intensiva och hårdaste arbetet som Overtures någonsin stått för. Efter ‘Entering the Maze’ som kom 2013, började vi omedelbart arbeta på detta nya albumet men det släpps inte förrän nu, för att vi verkligen ville sätta hjärta och själ i det… och all vår kunskap och professionella tankar för att få till det ”perfekt”. Inget är lämnat åt sidan, varje sound ni får höra på albumet har en anledning till att vara där och har valts ut med hängivenhet. Min personliga åsikt är att efter två album (Rebirth och Entering the Maze) gjorde vi ett inre sökande efter vår stil, ‘Artifacts’, till sist, visar på Overtures unika och personliga väg att leva heavy metal.

Om ni jämför med era tre tidigare album, finns det några skillnader?

Definitivt, det finns skillnader i varje del av den. Från stilen till soundet (personligen, tycker jag att detta är vårt album med bäst sound, även tack vare det fantastiska arbetet som Olaf Reitmeir gjorde på GateStudios), från riffen till låtskrivandet. Som någon definierade det, detta albumet erbjuder en sofistikerad och klassisk metal som ligger mellan prog, heavy, hårdrock och power, som att skapa något unikt. ‘Rebirth’ var ett fantastiskt power metal album med bombastiska refränger. ‘Entering the Maze’ var närmare till heavy/prog med ett aggressivt humör. ‘Artifacts’ tog det bästa från båda albumen och satte ihop något… nytt, olikt, elegant och modernt.

Personligen var jag imponerad av kvaliteten av detta albumet, det klassiska och traditionella soundet kombinerat med mer moderna saker. Om en läsare aldrig har hört er tidigare, hur skulle ni beskriva er musik?

Nå, tack så mycket! Det är precis den sortens reaktion som vi söker. Vad alla säger till oss varje gång, det är att vårt kännetecken är en unik kombination som vi ”erbjuder” med vår musik. Det finns ”influenser” från power, från prog, från heavy men även hårdrock men våra låtar kan inte klassificeras till någon av dessa stilar. Detta är vårt mål från första början. Vi vill bara vara ”annorlunda”: att behålla vår livstids-influenser och binda dem samman i något unikt. Om en läsare aldrig har hört oss, vad jag då kan säga honom är ”ge oss ett försök” och definiera oss som du tycker. Ni må sätta oss nära Symphony X precis som nära Avantasia och Edguy, eller kanske mellan Savatage och Queensryche… vad ni finner är musik och mycket av det.

När jag såg ert albumcover, då föll jag pladask, vem är artisten bakom det och vad är historien bakom det?

Det är exakt det som hände mig. Medan vi letade efter ett konstverk, då fann jag mig själv letandes genom den fantastiska konsten från den tyska artisten: Franziskus Plefghart. Jag frågade honom om han skulle vara intresserad av att skapa ett omslag till ett metalband och han bad mig ge honom lite texter och några tematiska grejer från det kommande albumet. Sedan visade han mig några fantastiska, unika, underbara omslag och tillsammans skapade vi några logiska länkar med texterna till albumet. Elektricitet, representerat av glödlampan, är en av ”artefakterna” skapad av mänskligheten… och vi är nu slavar under elektriciteten. Vi kan inte leva utan den i våra datorer, telefoner, bilar, tv-apparater… det är därför vi inte är något annat än inspärrade clowner inuti våra egna artefakter, med våra liv som levs gåendes med ett rep, med risken att falla ner till vårt elände i den riktiga världen (världen nedanför), som vi håller dolt under en falskhudad värld (där andra människofigurer ligger i konstverket)… medan tiden (klockan) tickar…

Ni kommer från Italien och staden Gorizia, nära gränsen till Slovenien, är ni alla italienare eller även av slovensk härkomst?

Nå, 3/4 av bandet är av italiensk härkomst: Jag, Marco Falanga och Andrea Cum är italienare och, tyvärr, kan vi inte det slovenska språket… medan Lika, som ni kan förstå från hans efternamn också, som är Klanjscek, som har slovenska släktingar. Han talar båda språken perfekt och han är italienare han också men han har även slovenskt i sig… han gick även på slovensk skola.

OverturesNär jag tänker på Italien, så är det mat, kultur och fotboll som jag tänker på, är nu fotbollsfans och om ni är det vilket/vilka lag håller ni på?

Haha, ja, vi är italienare och vi älskar mat, kultur och fotboll, hehehe. Men det finns en oskriven regel: om man är musiker, då ogillar man allmänt fotboll. Här i Italien blir folk galna av det och många gånger, om man har en spelning samma dag som det är en viktig fotbollsmatch, stoppar allt. Om matchen slutar 23.00, då MÅSTE spelningen börja 23.00… men folk är trötta efter matchen och spelningarna lider alltid av det. Så som andra musiker, bryr vi inte oss om det, även om några av oss ”kolla” resultaten för skojs skull.

Är metal stort i Italien?

Här i Italien är vår åsikt att det inte är det. Stora event har alltid stora siffror: Sonisphere, Gods Of Metal, alla de stora festivalerna och de enorma namnen (Iron Maiden, Metallica, Rammstein,
Slipknot, System of a Down, Nightwish, Avantasia etc.) tar alltid enorm publik men så är det i varje land. Om man hoppar in i en spelning i ett medelstort band eller ett undergroundband, då kan man inte riktigt säga att metal är ”stort” här. Italien är popmusikens land och dansgolven är alltid fulla… medan liveshower från metalband mestadels är tomma. Om jag tänker tillbaka på europeiska turnéer som vi har varit på med Overtures, så var alltid de italienska spelningarna de med mindre publik, vilka en som headlinade spelningen. Men vet ni vad? Jag älskar mitt land och jag älskar krigandet som jag alltid gjort för att få spela min del i metalpanorama. Men om ni vill veta vårt ”rykte”, vad vi säger här är att Norge, Finland, Sverige och östra Europa och Tyskland är det äkta ”metaländerna”.

Vad handlar era texter om?

Vi talar om samhället, om vår tids oskrivna lagar, om människans slaveri till dagens teknologi, om förlusten av värden som förstör dagens värld. Vi talar om kärlek och hat, om etik, moral och livstidserfarenheter. Jag tror verkligen att vi kan säga att Overtures talar om aktuella och moderna teman.

Vilka band får ni er inspiration ifrån och vilka nya band kan ni tipsa oss om?

Nå, varje gång som någon har frågat oss om vår inspiration, då är det alltid svårt. Jag är ett fan av power och progressive metal, jag älskar Symphony X, Circus Maximus liksom Avantasia, Gamma Ray… men jag älskar Trivium, Rammstein, System of a Down, Iron Maiden också… och Devin Townsend, jag tycker att han är en av de bästa metalfigurerna under det senaste årtiondet… men om jag skulle berätta om mina bandkollegors smak… nå då kunde vi tala i oändlighet. Marco älskar extreme metal också, Andrea är mer ”klassiskt” (Iron, Savatage, Queensryche, Iced Earth), Luka är ett enormt fan av hårdrock (Gotthard, Queen, AC/DC, Def Leppard)…Overtures är en mix av alla dessa influenser som satts samman… Men du frågade en sak som jag verkligen vill höra: du frågade mig om några ”nya band”… Jag kanske överstiger i patriotism men snälla, surfa på nätet och leta efter Destrage, Starsick System,
Lucky Bastards, Temperance, Be The Wolf och Hangvarian. De är alla italienare men lita på mig, om ni inte känner till dem, då MÅSTE ni verkligen kolla in dem.

Vad kan vi förvänta oss av en liveshow från er?

Vi jobbar mycket på livespelningarna. Vi repar mycket och vi letar alltid efter detaljer. Vi har ett särskilt live-system (det finns en video på YouTube som beskriver det) som hjälper oss att förbättra ljudkvaliteten på våra liveshower… för vi är definitivt stora fans av ljudkvalitet. Mer än en mening är det ett löfte: ni kommer inte att bli besvikna av våra liveshower. Låtarna får en unik push och känsla som endast en liveshow kan ge en… som om ni gillar albumen, då är jag säger på att ni gillar våra låtar live ännu mer.

Har ni någonsin varit i Sverige och finns det några planer på att komma hit på en turné?

Tyvärr inte, vi har aldrig fått chansen att nå Sverige eller norra Europa. Det är synd, för vi hade verkligen velat åka dit. Jag hoppas verkligen att i en nära framtid kan vi göra några spelningar där. Håll tummarna!

Ni har över 6000 följare på er Facebooksida, är sociala medier viktiga för er?

Både på gott och ont så är sociala medier viktiga för alla nu för tiden. Utan Facebook/Twitter/YouTube etc är ett band inte ett band. Man måste arbeta med det för att nå sina fans och även promota event. Å andra sidan, så saknar jag verkligen tiden när man satte upp affischer på barer för att bjuda in folk på våra spelningar. Det var mer fysiskt. Idag tillåter några klick en att bjuda in folk till spelningarna, att ladda ner ens favoritbands album, att komma i kontakt med promotorer eller skivbolag. Det är lättare, snabbare, mer bekvämt… men jag tycker verkligen att vi har förlorat värderingar i denna process…

Slutligen, har ni några avslutade ord till era läsare på GetMetal.com?

Det enda jag kan säga nu är tack. Tack för att ni läst denna intervju till det sista svaret. Tack för er intresse i mitt band och tack för att ni delat något med oss… och självklart, tack för till dig för utrymmet. Det finns inga regler där man MÅSTE intervju oss: detta är en gåva som ni givit oss. Så tack från botten av mitt hjärta.

 

Leave a Comment