Hellsingland Underground – Understanding Gravity

Apr 21st, 2016 | By | Category: CD, Recensioner

Hellsingland UndergroundDetta är inte den första gången som dessa norrlänningar hamnar i mina händer, jag snappade aldrig upp dem via deras självbetitlade debut eller deras andra alster men då deras tredje, Evil Will Prevail, kom så ramlade de på mig här på GetMetal. Då var jag eld och lågor över vad jag fick höra, jag fick samma känsla som när jag hörde göteborgska Graveyard med deras Hisingen Blues. Svängig, groove:ig, bluesig och 70-talsosande hårdrock av högsta kvalitet. Det var åtminstone vad jag tyckte då, nu återstår det att se om de har behållit detta åt mig.

Earth´s Gonna Shake drar igång plattan harmoniskt, talande och målande. Hör man detta inledande så känner jag dock att detta inte hör hemma här på GetMetal trots att vi även täcker hårdrock. As Dreams Go By blåser man igång tutande och svängigt. Om jag får använda mig lite av svengelska här så är detta tamejfan groove:igt som jag var inne på ovan, finner inget bättre ord. Det vibbar verkligen 70-tal från start till mål. No Regrets är mer rytmisk och fartfylld. Charlie Granberg har en härlig självsäkerhet i rösten, en karaktär och en musikalitet som få är förunnat. Dizzy Jonsson & The Rover påminner mig om en begravningslåt men den eldas på lite försiktigt och ebbar sedermera ut i något helt annat.

You Saved Me är mer trallig och sprallig, den svävar lätt iväg i en sommarbris på en öppen äng någonstans och jag inser hur vi mer och mer lämnar GetMetal:s spektrum för en stund. Jag vill personligen se att jag har en rejäl bredd i min smak och lyssnar gärna på både lugn rock och brutal metal, spannet är långt och det kanske det även är för er, annars bör ni vända om redan innan ni läser detta. How Lonely It Must Be Being You är ett behagligt stycke med ett djup, ett artisteri och något väldigt, väldigt mjukt. I Reincarnated The Same As I Ever Was drar man upp på både tempot och tyngden och man välkomnar en mer bluesig rock och en större kreativitet.

The War Is Over behåller tempot uppe och man leds vidare av herr Granberg på en omvälvande resa. Med tanke på vad man letar efter sound eller snarare vad man har tagit fram för sound så anser jag att man mer eller mindre briljerar. Det kanske finns ett eller två spår som jag inte riktigt dunkar dem i ryggen för men det känns mer som petitesser. Sail On My Seasick Brethren är rökig, trevande och matig. Man kan med största tillförlit påstå att detta är en egen saga i sig och jag är fast.

Sedan rullar man igång sin rivigare sida i Golden Haze, det är rytmisk men samtidigt simpelt och inte konstlat. When The Music Ruled The World dunsar igång plattan ännu mera på slutet och jag börjar tappa ord för att avsluta detta. De är musikaliska små genier och bjuder oss på en svängom i historien men även i nutiden. Vare sig man lutar sig åt det lättare och lugnare inom hårdrocken eller det mörkaste och brutalaste inom metal, så finner man allt grunder från blues i vad man än lyssnar på. Nu tar vi och avslutar detta med Lonely Planet. Alla texterna är på engelska men här för man istället in modersmålet svenska. Det är få som verkligen kan få till det där med svenskan, i alla fall inom rockvärlden men här fungerar det fint. Låten i sig känns mer som något man borde smällt in i mitten istället för att avsluta med men det är skitsamma, punkt!

Bäst: Jag fastnade rejält för spår 9, Sail On My Seasick Brethren men hela grejen med detta bandet är oerhört spännande.

Sämst:

Betyg: 4,5/5

4 Comments to “Hellsingland Underground – Understanding Gravity”

  1. Erik skriver:

    Deras tredje album heter Evil Will Prevail, deras andra heter dock Madness & Grace.

  2. Dennis skriver:

    Vänta bara tills du har fått se dem live…

Leave a Comment