The 69 Eyes – Universal Monsters

Maj 3rd, 2016 | By | Category: CD, Recensioner

The 69 Eyes – Universal Monsters

Som vanligt så kan Finland sin musik, och denna recension får vi besök utav The 69 Eyes. Bandet bildades I början av 90-talet så dom har minst sagt hängt med ett tag nu. I bandet hittar vi medlemmarna Jyrki 69 på sång, Timo-Timo och Bazie spelar gitarrer, Archzie står för basen och till sist hittar vi Jussi 69 bakom trummorna. Bandet beskriver själva sin musik som goth n roll och har ofta blivit jämförda med bandet HIM. Men man måste ändå säga att The 69 Eyes kör sin egna stil och går sin egna väg inom olika genres. ”Universal Monsters” är bandets 11e albumsläpp och släpptes den 22 april 2016.

Bandet öppnar upp rätt så starkt med låten ”Dolce Vita” och man får genast ett hum om vad detta album kommer att innehålla. Rösten är oklanderlig, och visst hör man det som bandet själva vill förmedla, alltså goth n roll. Det är härliga melodier som ändå på sitt sätt är ganska mörka, och med Jyrki 69 på sång så går allt ihop till en massa som man bara förstår. Och det är en upprymdhet för musikhjärtat. Singeln ”Jet Fighter Plane” är andra låten på albumet och släpptes den 15e januari och det var ett smart drag av bandet att släppa just den låten som singel för visst fick man mersmak utan tvekan. Jyrki 69s egna ord om den låten var ”Låten har en mörk tidigt ’80s slags vibe. Jag skrev texterna de kalla kriget-eran som pågick i mitt sinne. Märkligt nog har världen helt återgått till de mörka dagar igen efter inspelningen av låten”, och efter det tillade han ”Det har varit ungefär 15 år sedan vi spelade in  Blessed Be och Paris Kills albumen med producenten Johnny Lee Michaels här i Helsingfors. Man kan tänka sig att Universal monster är som en uppföljning till dessa album, ingen gör den här typen av musik längre.”  En annan låt värd att nämnas är ”Blackbird Pie”, körsången ger låten det där lila extra, inte för att det kanske egentligen behövs, men det lyfter låten till en något högre division. Detta är helt klart ett godkänt och upplyftande album.

Så, vad ska man säga? The 69 Eyes gör det igen, och dom vet vad dom gör. Med såhär lång erfarenhet inom musik och musikbranschen så kanske man inte ska vänta sig så mycket annat heller. Unversal Monsters är ett album som antagligen kommer att komma högt upp på bästa släppta album 2016, och då är jag personligen inte egentligen ett större fan av detta band. Om om får full pott? Nej, dom når inte riktigt ända fram. Men nästa gång kanske.

Bäst: Lady Darkness.

Sämst: Never, jag vet inte riktigt varför, men den fastnar inte.

Betyg: 4/5

Leave a Comment