Intervju Tom Sutton – The Order of Israfel

Jun 1st, 2016 | By | Category: Breaking News, Intervjuer

56CF5770-the-order-of-israfel-to-release-the-red-robes-album-in-may-details-revealed-image

Hejsan The Order of Israfel! Christoffer ”Brill” Hulth från Getmetal.com här. Jag vill börja med att tacka för att du tar dig tiden att svara på mina frågor!

Inga problem! Jag kommer att svara på engelska då jag är från Australien och jag kan inte skriva så bra på svenska.

För de som missat vilka The Order of Israfel är, skulle du kunna presentera er för GetMetal:s läsare tack?

Vi är ett doom metal band från Göteborg, fast jag är då från Australien. Vi startade runt 2013 men många av låtarna är 13-14 år gamla. Det har varit ett tag! Jag var med i Church of Misery och jag mötte Patrik, vår basist, när jag var på turné med Pentagram som deras gitarr tekniker. Efter, så flyttade jag till Göteborg och vi startade bandet. Vi spelar något mellan 70-talets Black Sabbath och 80/90-talets doom metal.

Om det jag läst är korrekt så är Israfel en av de fyra ärkeänglarna inom den islamska tron. Hur kommer det sig att ni valde namnet Israfel och hade ni andra idéer på namn innan?

För många år sedan, så ville jag kalla bandet för Cauldron men ett annat band hade redan tagit namnet. En vän till mig berättade om ”Israfel” första gången från en vän. Han berättade att det var namnet som getts till musikens ängel. Jag tyckte det var en mycket vacker idé. Det var senare jag upptäckte att det var namnet på de 4 islamska ärkeänglarna. Tanken med The Order of Israfel för mig var att vi alla är musikfanatiker som är sammankopplade genom vår kärlek till musik. Vi har en sorts förståelse. The Order of Israfel, för mig, är för alla som älskar och lever för musik, vilket jag tror vi kan vara överens om är en av de starkaste krafterna man kan leva för.

När ni varit ute och spelat, har någon någonsin annonserat er som The Order of Israel av misstag?

Hah! Ja, en gång. The Heavy Days In Doom Town postern hade oss annonserade som The Order of Israel. Det var ett lätt misstag att göra. Om jag ska vara ärlig, när vi valde namnet, så visste vi att det kunde bli lite svårt men namnet passade oss verkligen, så vi var tvungna att fortsätta med det.

Er musik är i mina öron väldigt mycket doom och de tydliga Black Sabbath influenserna står som spön i backen. Vilka fler band har inspirerat The Order of Israfel att börja spela musik?

Jag förmodar att de största direkta influenserna är Black Sabbath, Cathedral, Candlemass, Krux, Place of Skulls, Reverend Bizzare och The Gates of Slumber. Även lite Metallica och Entombed har funnits som influenser och även folkmusik och filmsountracks kan nämnas. Jag antar att allt vi lyssnar på hamnar i vår gryta på ett eller annat vis.

Skivan ”Red Robes” är redo att släppas. Hur gick arbetet med den? Och hur skilde sig arbetet med den i jämförelse med ert förra album?

Det gick väldigt bra faktiskt. Det var mitt i vinter, så atmosfären var perfekt. Vi valde att närma oss den här inspelningen annorlunda i jämförelse med första albumet faktiskt. Det första albumet spelade vi ini mer metal typisk anda. Först trummorna, sedan fick var och en spela in sin del efter det. Den här gången ville vi spela in allt tillsammans för att få in mer känsla. Trummor, bas och en gitarr var allt som spelades in samtidigt, och det kändes riktigt bra. En annan stor skillnad var utrustningen vi använde. På första albumet, så var det producenten som valde vilka amps vi skulle använda och han var även involverad med allt, ända ner till hur trummorna skulle vara stämda. Den här gången så använde vi oss av våran egen utrustning, uppsatta som vi ville. Jag tycker att det verkligen låter som oss den här gången. Jag tittade på live material från de nya låtarna och de låter precis som på skiva, vilket gjorde mig väldigt glad. Jag älskar hur bra det blev

Omslaget till skivan gillade jag skarpt. En munk, antar jag, som står upp mot vad som ser ut som en mindre här korsriddare. Vad var tanken bakom bilden?

Tackar! Den har faktiskt en direkt relation till inspirationen till låten “Red Robes”. Minns du vad som hände i Myanmar för nästan tio år sedan? Det är händelsen som ibland kallas för ”Saffranrevolutionen”. Burma hade varit under militäriskt förtryck sedan 1962 och år 2007 skedde ett uppror som leddes av buddist munkar. De protesterade och utmanade regeringen. Det möttes med våldsamt motstånd. Munkarna dödades. Jag älskar tanken att munkarna, som är de andliga ledarna i landet som var de som stod upp och slogs för frihet på ett äkta vis. När detta hände, så såg jag ett fantastiskt foto på en buddistisk munk som möte en hel linje soldater helt själv. Det var en otroligt kraftfull bil och den bilden inspirerade till texten till låten och albumets bilder. Munkarna bär röda skrudar, så det är därifrån det kommer.

Introt på första spåret är i mina öron skön folkmusik som för tankarna till Blackmoore’s Night. Vem är det som spelar det?

Vi är väldigt nöjda med hur det blev. Jag spelar i ett band som heter Night Viper och vår andra gitarrist Emil spelar i ett band som heter Ill Wicker. De spelar en unik sorts folkmusik. Vi bestämde oss för att vi ville ha någon sorts akustiskt intro igen och jag tänkte att det skulle vara fantastiskt om vi kunde få dem involverade eftersom de är experter på sådan sorts musik. Jag skickade dom ungefärlig idé och de kom in och spelade in det på sista inspelningsdagen och löste det där och då. Det var fantastiskt att höra det från början till slutresultat, på ett försök. Vi hade tänt levande ljus och det var magiskt faktiskt. Vi är ytterst tacksamma för allt de gjorde. Det var fantastiskt.

Sista spåret ”The Thirst” klockar in på straxt under 17 minuter. Tycker ni att det är enklare eller svårare att skriva längre låtar?

Inget av de är enklare eller svårare. Det är lätt att få en insikt att vissa saker händer av en anledning men det är bara slumpen. När jag får en idé så jobbar jag på den tills den är klar och sedan får den den längden den får. Det är ganska trevligt att vi har några kortare låtar på skivan, även om kortare för oss betyder 6-7 minuter långa låtar. Haha! De flesta av låtarna på första albumet var runt 10 minuter långa. Vi måste bli lite mer flexibla med våran setlist den här gången.

Låten ”Von Sturmer” fick sig en musikvideo som är en minst sagt blodig historia. Kan du berätta lite om temat i videon? Vart spelades den in?

Den filmades in ungefär en timmes resa utanför Göteborg i en övergiven lada och ett övergivet hus. Vi hade tur som hittade dem då de var perfekta för vad vi ville göra. Jag antar att det är tre historier bakom hur låten kom till och varför vi gjorde videon till den. Historien är att en ung man blir utvald av en vampyr, för att sedan själv bli omvänd till en vampyr själv. Han mer eller mindre förbannar sin situation och får stå sitt kall att det är så här måste leva vare sig han vill eller ej. Historien i videon är snarlik. Det är ett par som irrar sig in i en hemsökt stuga. En ondska lever där, som söker någon att lägga sin förbannelse på. Han lurar in paret i stugan och en av dem blir förhäxad till att döda den andre och ta på sig förbannelsen. Jag antar att du får se videon själv och se vem av dem det är! Men det finns en verklig historia bakom allt detta. Det är faktiskt en låt som tack till min bardomsvän Peret Von Sturmer som förbannade mig till ett liv som ett metalhead genom att introducera mig till Metallica och Anthrax när jag var 13.

När ni är ute på turné, vad tycker du är det viktigaste att ha med sig?

Öronproppar, iPod, bok. Med dessa tre saker så överlever jag allt! Jag har hört om folk som blir uttråkade när de är på turné men två av mina favorit saker att göra här i världen är att lyssna på musik och att läsa, och du kan göra på sakerna när du är ute på vägarna. Och öronpluggar så du kan sova. Mycket viktigt!

Som avslutning, några sista ord till GetMetal:s läsare?

Tack för att ni uppskattar oss! Vi ses där ute!

Då får jag tacka så mycket för att du tog dig tiden att svara på dessa frågor och jag och mina kollegor på  Getmetal.com önskar er lycka till i framtiden!

 

 

theorderofisrafelcover

Leave a Comment