Slipknot – (sic)nesses

Okt 8th, 2010 | By | Category: DVD, Recensioner

Om man nu kan kalla en live dvd för ett mästerverk, så är detta ett sådant, det är så otroligt bra, att jag bara kan se det om och om igen, och bara njuta till 100%. Nu kanske jag är lite partisk, i och med att Slipknot är, om inte mitt absoluta favoritband, så är de i alla fall ett av dem, men detta är i vilket fall som helst, en otroligt bra dvd, som verkligen är värd att se. Jag har i min ägo några av deras tidigare dvd:er, dels Voliminal/Inside The Nine, som är mer personligt in på bandet och medlemmarna, och dels Disasterpieces, som innehåller en spelning i London Arena i England, och denna dvd:n är precis som den sistnämnda då, en live spelning, fast utomhus denna gången, och nu på Download-festivalen inför 80 000 åskådare, och bara det faktumet är otroligt mäktig.

Och precis som på den förra live dvd:n, så bjuder Slipknot på några av deras bästa låtar, en stor show, och helt enkelt en jävla grym föreställning. Saken med detta bandet, som jag själv har sett live en gång (på Ullevi i Göteborg, som förband för Metallica), är att de har allt, de har musiken, de har showen, de har olika personligheter som märks i allt från musiken, till live-spelningarna och i allmänhet. Men sen är det ju också så att bandet består av 9 medlemmar, så det är nog otroligt svårt, när alla vill ha fram sin vilja, att få ut något bra av det, men slutresultatet av 4 album och dessutom deras live-shower är ju bara otroligt mäktigt, så det har ju bevisligen lyckats få ihop det hela med bravur, minst sagt.

Och som jag skrev, det hela med Slipknot är att de gör en föreställning av allt, det viktigaste är ju helt klart där, musiken, men även detaljer på scenen, så som deras otroliga uppsättningar av slagverk och trumset, till skärmar med effekter, till ljussättning/effekter, till pyroteknik, och hela Slipknot´s image med maskerna, kläderna och att de just är nio medlemmar som står för olika individuella prestationer. Man ser/hör i låtar som The Blister Exists, när Joey Jordison (som förövrigt nyligen blev framröstad till världens bästa trummis) trummar på och Shawn Crahan och Chris Fehn, ställer sig framför Joey och trummar igång på sina marschtrummor, bara det tillför en sån jävla dynamik och styrka i deras musik och live show. Att både Shawn´s och Chris´s slagverksuppsättning går att höja och sänka och snurra runt, att Joey´s trumset höjs upp, vänds på, så att Joey´s huvud är ut mot publiken, att de sen snurrar på hela trumset:et och Joey fortsätter att spela. Och sen de övriga ”stunten”, ”skådespelerien”, att de helt enkelt lever sig in i musiken, texterna och showen, allt det där får allt att bara höjas till en högre nivå.

Och dessutom i ”klassisk” manér så stannar de mitt i låten Spit It Out (som är sista låten på spelningen i detta fallet), säger till publiken att sätta sig ner och hoppa upp när Corey Taylor vrålar ”Jump Da Fuck Up” (som förövrigt är en låt som Corey gjort med bandet Soulfly). Ni kan tänka er hur mäktigt detta är, när det är 80 000 personer som ska göra detta, det bara måste ses, och ”stuntet” med Joey´s trumset görs även under samma låt, så det når nästan klimax i sista låten kan man säga. Och att jag skrev några av Slipknot bästa låtar i början, de hade jag kanske skrivit, vilka låtar de än hade med, för jag tycker aldrig att de har släppt en dålig låt, så en spelning blir grym i vilket fall som helst. Sen kanske det hade vart intressant och hört/sett dem framföra någon av deras akustiska låtar live, men jag vet samtidigt inte riktigt om det passar in på en Slipknot show, men innan man nu har upplevt det, så kan man ju inte säga antingen eller i för sig.

Ska vi för en liten stund, gå in på det tråkiga med denna dvd, så är det ju så att en av dessa 9 medlemmar, deras basist, Paul Gray, tragiskt dog 24 maj i år, av en överdos av receptbelagda mediciner. Han är som ni ser på spelningen, med här, så bandet ser väl, som jag har förstått det, detta som en hyllning till honom, och det gör bara denna dvd:n ännu bättre, det låter lite fel att skriva, men en sådan sak, gör en mer känslomässigt bunden till detta. Ingen vet väl egentligen inte vad som kommer att hända med bandet efter detta, inte ens de själva, men efter deras 4 album, och när man dessutom har fått njuta av dem live och på såna här dvd:er, hoppas jag av hela mitt hjärta att de kommer att fortsätta på något sätt. Att Slipknot förlorade Paul är en stor förlust i sig, men jag hoppas inte att vi andra förlorar Slipknot i framtiden, med all respekt för Paul.

Dvd:n innehåller även deras fyra musikvideos från senaste plattan All Hope Is Gone, låtarna är Psychosocial, Dead Memories, Sulfur och Snuff (även making of Snuff), och så finns det strax över 30 minuter klipp från olika spelningar, bakom scenen-grejer och andra klipp som Shawn ”Clown” Crahan har styrt ihop. Jag skulle nog kunna sitta och skriva en hel roman om detta, men ni ska ju samtidigt orka att sitta och läsa detta också, så jag får väl avrunda detta. Men vill ni ha en och en halv timmes upplevelse gällande musik och show, så är detta en dvd för er, antingen så hatar man Slipknot eller så älskar man dem, jag tillhör den senare gruppen, och för er som även gör detta, detta är ett måste att se.

Bäst: Svårt att välja ut låtar, för alla är så jävla bra, och görs på ett speciellt sätt, men extra grejer så som det jag tidigare skrev om Joey´s trumset och det som händer under låten Spit It Out är väl klara höjdpunkter.

Sämst: Det finns absolut inget dåligt med denna dvd, det ända jag riktigt kunde sakna, det var låten Purity, jag tycker att just den låten, med själva musiken, upplägget av låten och kanske framförallt Corey sång/vrål och inlevelse i den låten passar perfekt för att göras live.

Betyg: 5/5

Låtlista:
1. 742617000027
2. (sic)
3. Eyeless
4. Wait And Bleed
5. Get This
6. Before I Forget
7. Sulfur
8. The Blister Exists
9. Dead Memories
10. Left Behind
11. Disasterpiece
12. Vermilion
13. Everything Ends
14. Psychosocial
15. Duality
16. People=Shit
17. Surfacing
18. Spit It Out

2 Comments to “Slipknot – (sic)nesses”

  1. Jocke skriver:

    Blir ju inte mindre taggad nu precis!

Leave a Comment