TANKARD – Vo(l)ume 14

Dec 21st, 2010 | By | Category: CD, Recensioner

Sedan 1998 har TANKARD släppt nytt material vartannat år, och 2010 är inget undantag. ”Vo(l)ume 14” är, precis som titeln antyder, det tyska thrashbandets fjortionde fullängdare.

Till en början låter det rätt lovande. ”Time Warp” inleder lugnt och sofistikerat innan riffmatandet tar sin början. Tyvärr förstörs låten av en synnerligt enformig refräng som upprepas alldeles för många gånger för att intresset ska hålla sig uppe. Än värre är nästkommande ”Rule For Fools”. Den genomgående melodin är ungefär lika komplex och välslipad som Blinka Lilla Stjärna. Likformighet verkar vara ”Vo(l)ume 14″‘s ledord, för även här upprepas melodi och refräng som en uppskruvad leksak på ändlösa batterier.

Standarden höjs betydligt på nästkommande tre låtar. Riffen är inte de mest häpnadsväckande i världshistorien, men de är skickigt sammanfogade med snygga, välslipade övergångar. Överlägset bäst är sjättespåret ”The Agency”, där TANKARD för första gången på plattan har lyckats förstå innebörden av passande melodier och variation.

Sedan dalar det snabbt igen. Andreas Geremia har onekligen en väldigt uttrycksfull röst, men att briljera med den i en hel låt, med upprepade avbrott och igångsättningar som grädde på moset, stör låtens harmoni grovt. Attityd behöver inte alltid vara positivt, inte ens i thrash-sammanhang. Albumets sista tre låtar är däremot fullt lyssningsbara.

TANKARD har varit TANKARD i 28 år. De har förändrats relativt lite under årens lopp och man vet för det mesta vad man har att förvänta sig. Den här gången tycker jag dock att de avviker från den regeln, och inte på ett positivt sätt.  Även om man måste ta med i beräkningarna att bandet har varit igång sedan 80-talet så kan man inte förneka det faktum att för bara ett par år sedan låg låtmaterialet på en tillfredsställande nivå. Nu är det överhängande intrycket långrandigt, tjatigt och stundtals håglöst. Bättre än såhär kan ni.

BÄST: ”The Agency”
SÄMST: ”Rules for Fools”, ”Brain Piercing Öf Death”

Betyg: 2,5/5
[spotify:track:0384DgV1i9uaB8eIrcAnOc]

2 Comments to “TANKARD – Vo(l)ume 14”

  1. Robert Tenold skriver:

    haha:-))
    enligt mig så är ”Time Warp” en av de bästa låtar som gjorts under 2010, jag är nästan beredd att säga att detta är en av mina topp3 plattor i år. Men kul att vi tycker olika iaf

Leave a Comment