”I Am Ozzy” av Ozzy Osbourne

Jun 25th, 2011 | By | Category: Böcker, Recensioner

Detta är biografin från den brittiska och legendariska sångaren John MichaelOzzyOsbourne, lika känd som sångare i Black Sabbath som hans solokarriär. Versionen som jag läste, den var på originalspråket, alltså den riktiga engelskan, inte någon amerikansk version direkt, utan verkligen engelska språket och dess uttryck. Jag satt och skrattade för mig själv många gånger i boken, mycket tack vare språket, man kunde riktigt höra Ozzy´s accent och dess slang och svärord som kommer från denna mannen låter så klockrent hela tiden. Och boken är fylld av roliga historier, och ren fakta genom Ozzy´s liv fram till för några år sen, och detta är ju cirka 60 år av historier.

Man får följa livet i England, hans fattiga barndom, hans familj och uppväxt med dyslexi, konstiga jobb och kriminalitet. Hur han träffade på de kommande medlemmarna i Black Sabbath, Toni Iommi, Geezer Butler och Bill Ward, och även hur han träffade på andra legender som medlemmar ur både Deep Purple och Led Zeppelin under uppväxten. Sen självklart succén med Black Sabbath, hur låtar och album kom till, hur turnér gick, bråk och många historier tills han fick sparken från bandet, till han startade solokarriär, startade festivalen Ozzfest och hur reality showen The Osbourne´s kom till och hur de sedan gick vidare. Och förutom ovan nämnda band så får ni även läsa om den kända eller kanske ökända turnén med Mötley Crüe, och även andra mycket kända musiker, framförallt brittiska sådana.

Och självklart så kommer ni att få läsa om allt däremellan med droger, alkohol, nära döden upplevelser, död omkring sig, äktenskap, barnafödande, uppfostran. Alltså alla droger och all alkohol han har intagit under cirka 40 år, hur nära han har varit att dö, olyckor som hänt både han och hans nära, hans pappas död, hans gitarrist Randy Rhodes´s död, hans första äktenskap med två barn. Hans andra äktenskap med hans fru/manager Sharon och tre barn, misslyckanden och succéer med allt, och alla bråk och händelser med åtal och kontraktsbråk. Detta var i alla fall en mycket underhållande, rolig och intressant bok att läsa, det är ändå ett rock´n´roll liv i många decennier, som denna mannen har gått igenom och som man nu får läsa om.

Leave a Comment